Projektopgave:
Overtro gennem tiden.
Udvikling.
Overtro
Overtro er når man tror at to ting, der ellers ikke har noget med hinanden at gøre, har en sammenhæng. Mennesker vil altid gerne have en forklaring på alting, og overtro opstår, når man ikke har en forklaring på et eller andet fænomen, og derfor finder på et eller andet.
Overtro i gamle dage
I gamle dage, især i middelalderen og tiden deromkring, havde man jo ikke forklaring på så mange ting som man har i dag, man kendte fx ikke alle mulige naturlove, så der var rigtig meget overtro i den periode, og overtro spillede en ret stor rolle for det enkelte menneskes liv.
Folk gik hele tiden og havde en frygt for, at usynlige ånder, og magiske kræfter, ville gøre deres liv dårligt, hvis ikke de gjorde nogle bestemte ting, og udførte nogle bestemte ritualer.
I middelalderen var overtro af kirken defineret som en slags dårlig religion. Kirken og teologerne definerede dengang dårlig religion, som alt der ikke var kristendom. I middelalderen var overnaturlige væsner, som engle og dæmoner, en realitet, og alle den slags væsner var delt op i de onde og de gode, og det de kunne var egentlig bare at være gode eller onde mod folk.
Det overtroen i middelalderen gik ud på, var derfor at gøre forskellige ting for de her væsner, så de enten var gode mod én, eller bare så de ikke var onde mod én. De kunne fx enten gøre én syg, eller rask, alt efter om de var gode eller onde, eller om man var god eller ond mod dem. Kirken definerede næsten alt form for kontakt med de her væsner (besværgelser, trylleformularer, amuletter), som overtro, altså noget ondt, og de så det som at synde, hvis man gjorde brug af de her væsners evner. Der var dog nogle præster der mente at det var i orden at gøre lidt for væsnerne, bare man ikke gjorde noget ondt. Nogle af disse gode og onde væsner blev også flettet lidt ind i kristendommen, fx engle og dæmoner.

Heksejagter:
I år 1500-1700 var der heksejagter rundt omkring i Europa. Det gik oftest ud over kvinder, der var lidt anderledes på en eller anden måde. Det var ofte enker og fattige, der ikke havde nogen til at forsvare sig. Det kunne også være at nogen var blevet sure på dem, og derfor anklagede dem som hekse. Når en person var blevet anklaget for at være heks, blev de i de fleste tilfælde brændt på bålet. Mænd kunne også blive anklaget, men det skete ikke så ofte. Det var især i Frankrig, Tyskland, Italien, Schweiz, Belgien, Holland og Luxembourg at der blev jagtet flest hekse, men der var også heksejagter i Danmark. Man mener at ca. 1000 hekse blev henrettet i Danmark.
Det var ofte hvis der skete noget dårligt for en person, det kan være at deres husdyr blev syge eller høsten slog fejl, at de anklagede den gamle enkekone i landsbyen, eller en anden person, og sagde at det var hendes skyld, og at hun var heks. Man mente at hekse havde indgået en pagt med djævlen.
Overtro i dag
Den overtro vi har i dag, har typisk noget at gøre med lykke og held - mange har et lykketal, de fx altid bruger til lotto, de krydser fingre, de tror at firkløvere og hestesko bringer held, de ønsker når de ser et stjerneskud. Det kan også have noget at gøre med uheld, fx skulle det bringe uheld at gå under stiger, se en sort kat gå hen over vejen, eller være tretten til bords. Det kan også være at man prøver at afværge uheld, som når man siger 7-9-13 og banker under bordet, eller kaster salt over skulderen.
Alt sådan noget "hverdagsovertro" er jo små ubetydelige ting i forhold til overtroen i middelalderen, og det er også de færreste der egentlig tager det seriøst.

Mange af tingene kan man lede tilbage til gamle traditioner, eller gætterier på, hvordan ting hænger sammen, fra før man kendte det videnskabelige svar.
Fredag d. 13. er kendt som en ond dato, fordi man i det gamle Rom henrettede forbrydere om fredagen, og Jesus blev også korsfæstet en fredag. 13 er i mange kulturer kendt som et ondt tal, der var også 13 tilstede til den sidste nadver, og bagefter forrådte Judas Jesus, så Jesus blev korsfæstet.
Grunden til at man i dag flager på halvt, kommer også fra overtro, og man mener at det stammer fra sømænd i gamle dage. At sejle var forbundet med mange farer, og der var derfor også forholdsvis ofte folk der døde på skibsrejser. Når der så var en der var død, mente man at døden flagede med sit usynlige flag, og hvis man ikke gjorde plads til det, kunne det betyde flere dødsfald. Dengang var flagning også den eneste måde at kommunikere med at andet skib på, så det var også bare for at gøre opmærksom på, at nogle var død.
Overtroen om at knuste spejle bringer syvs års ulykke, kommer fra at spejle i overtroen symboliserer visdom, sandhed og menes at kunne forudse fremtiden. Man mente også i gamle dage, at spejle afbillede sjælen, så hvis man knuste et spejl, knuste man sin sjæl.
Spejle var også meget dyrebare i gamle dage, så det var også smart at sige til tjenestefolkene at det bragte ulykke at knuse dem, så de passede ekstra på spejlene.
Der er også en overtro om at det bringer ulykke at gå under rejste stiger, og det kommer af at en rejst stige danner en trekant, og en trekant symboliserer treenigheden (Gud, Sønnen og Helligånden), og hvis man så går under den signalerer det, at man fornægter den, og står i ledtog med satan.
Noget man også kan kalde overtro, er at tro på fx astrologi. Der har i tusinder af år været folk der holdt øje med himmellegemerne, for at forudse hvornår der var oversvømmelser og den slags, så man vidste hvornår man skulle så ting. Når man kunne forudse sådan nogle ting ved at kigge på himlen, gik man også ud fra at man kunne forudse enkelte menneskers skæbner.
Der er også nogle der vil sige at healing er overtro. Healing er en form for alternativ behandling, og de fleste former for healing bygger på teorien om, at når man bliver syg er det pga. onde kræfter, og at en healer kan fordrive de onde kræfter ved fx håndspålæggelse eller bøn. Noget af det helt afgørende for healing er at man har en tro på at det virker. Det er nemlig også derfor det ikke helt er overtro, for det er videnskabeligt bevist at sind kan påvirke kroppen.